Przepis na Chleb na miodzie

Chleb na miodzie

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Chleb na miodzie?

Dzień 1

Wsyp utłuczoną pszenicę do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj, miskę przykryj i odstaw do następnego dnia.

Dzień 2

Wodę podgrzej z olejem do 37 stopni i wymieszaj z drożdżami.

Do drożdży dodaj resztę wody, sparzoną pszenicę, sól, miód, większa część mąki i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie.

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na niecałą godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób z dodatkiem pozostałej mąki. Podziel na dwie części i uformuj bochenki. Połóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostaw na 30 min.

Bochenki ponacinaj nożem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 45 min.

Przykryj ściereczka i pozostaw do ostygnięcia.