Przepis na Chleb na zaczynie orkiszowym

Składniki potrzebne do przepisu: Chleb na zaczynie orkiszowym

  • >zakwas żytni 100 g
  • >mąka orkiszowa pełnoziarnista 80 g
  • woda 90 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2dni 0godz. 40min.
    Czas przygotowania: 2 dni
    Czas pieczenia: 40 min.

     

    jak przyrządzić Chleb na zaczynie orkiszowym ?

    W misce mieszamy zakwas żytni z wodą i mąka orkiszową. Odstawiamy zaczyn przykryty folią na całą noc.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na 2-3 godziny.

    Po tym czasie ponownie wyrabiamy i przekładamy do długiej keksówki. Odstawiamy na drugie wyrastanie.

    Pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556