Przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Składniki potrzebne do przepisu: Chleb pszenny na zakwasie

  • >zakwas żytni 100 g
  • mąka pszenna typ 2000 100 g
  • woda 100 g
  • mąka typ 650 600 g
  • woda 350 g
  • sól 2 łyżeczki
  • >siemie lniane do posypania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 8godz. 45min.
    Czas przygotowania: 8 godz.
    Czas pieczenia: 45 min.

     

    jak przyrządzić Chleb pszenny na zakwasie ?

    Składniki zaczynu:

    zakwas, 100 g mąki typ 2000 i 100 g wody mieszamy razem.

    Odstawiamy na około 2 godziny.

    Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

    Zagniatamy jednolite ciasto i wyrabiamy kilka minut.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny.

    Następnie ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy, wyrównujemy mokrą ręką i posypujemy nasionami.

    Odstawiamy na kolejne wyrastanie, 2-3 h.

    Wkładamy do nagrzanego do 230 st. piekarnika i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut.

    Studzimy na kratce.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556