Składniki potrzebne do przepisu: Chleb pszenny na zakwasie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 8godz. 45min.
Czas przygotowania: 8 godz.
Czas pieczenia: 45 min.
jak przyrządzić Chleb pszenny na zakwasie ?
Składniki zaczynu:
zakwas, 100 g mąki typ 2000 i 100 g wody mieszamy razem.
Odstawiamy na około 2 godziny.
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Zagniatamy jednolite ciasto i wyrabiamy kilka minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny.
Następnie ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy, wyrównujemy mokrą ręką i posypujemy nasionami.
Odstawiamy na kolejne wyrastanie, 2-3 h.
Wkładamy do nagrzanego do 230 st. piekarnika i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy na kratce.