Przepis na Chleb swojski

Składniki potrzebne do przepisu: Chleb swojski

  • >zaczyn z własnego wyrobu 1-2 łyżki
  • >mąka żytnia 750 g
  • mąka pszenna 250 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Chleb swojski ?

    Zaczyn rozrabiamy letnią wodą, powinniśmy uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego, dodajemy niewielką ilość mąki żytniej w celu „odżywienia” naturalnych drożdży w zakwasie. Odstawiamy na parę godzin 5-12 lub nawet dłużej.

    Ważne, aby co parę godzin dosypać odrobinę mąki i dolewać wody. Im dłużej pozostawimy tak rozrobiony zaczyn tym chleb będzie bardziej kwaskowy.

    Następnie wyrabiamy już właściwe ciasto, najlepiej w mikserze. Do naszego zaczynu dosypujemy oby dwie mąki, dolewamy odrobinę wody i zagniatamy (wkładki w mikserze do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto musi być raczej gęste, najlepiej jak odchodzi od ścianek.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556