Składniki potrzebne do przepisu: Chleb swojski
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Chleb swojski ?
Zaczyn rozrabiamy letnią wodą, powinniśmy uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego, dodajemy niewielką ilość mąki żytniej w celu „odżywienia” naturalnych drożdży w zakwasie. Odstawiamy na parę godzin 5-12 lub nawet dłużej.
Ważne, aby co parę godzin dosypać odrobinę mąki i dolewać wody. Im dłużej pozostawimy tak rozrobiony zaczyn tym chleb będzie bardziej kwaskowy.
Następnie wyrabiamy już właściwe ciasto, najlepiej w mikserze. Do naszego zaczynu dosypujemy oby dwie mąki, dolewamy odrobinę wody i zagniatamy (wkładki w mikserze do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto musi być raczej gęste, najlepiej jak odchodzi od ścianek.