Przepis na Chleb włoski z oliwkami

Chleb włoski z oliwkami

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przyrządzić Chleb włoski z oliwkami?

Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na oliwie do miękkości. Oliwki grubo posiekać.

Mąkę przesiać, połączyć z cebulą i oliwkami. Dodać sól, cukier, drożdże, przemytą i posiekaną zieleninę. Wlać ciepłą wodę, wymieszać. Mieszać ciasto przez 10 minut. Następnie nakryć go serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Ciasto rozdzielić na połowę. Uformować 2 owalne bochenki, ułożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę, pozostawić na 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

Wyjąć chleb z piekarnika, nakryć wilgotnym płótnem i pozostawić do ostygnięcia.