Przepis na Chleb z cebulą i makiem

Chleb z cebulą i makiem

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Chleb z cebulą i makiem?

Mleko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mąki, cukrem i pokruszonymi drożdżami.

Do miski wsypać pozostałą mąkę wlać zaczyn z drożdży, dodać cebulkę zeszkloną na maśle, mak i sól.

Ugnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy je jeszcze raz, formujemy bochenek i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gdy ciasto podwoi objętość wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180st.C i pieczemy przez około 30-35 minut.

Co jakiś czas chlebek skropić zimną wodą- wtedy skórka będzie chrupiąca:)