Przepis na Miekkie bułeczki maślane z serem feta

Miekkie bułeczki maślane z serem feta

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Miekkie bułeczki maślane z serem feta?

Są to tureckie bułeczki maślane, które robi się również z serem feta i szpinakiem świeżym lub zupełnie bez niczego. Wtedy gdy są bez niczego można zamiast masła użyć mały kubeczek śmietany. Ważne! jedno żółtko z 2-ch jajek odłożyć. Będzie potrzebna do posmarowania bułeczek

1. Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić roztrzepane jajka (bez jednego żółtka), mleko, olej, cukier, drożdże i sól. Zagnieść ciasto rekami lub ułatwić sobie i wymieszać wszystko w procesorze do wyrabiania chleba. W razie potrzeby można dodać nieco maki lub jeśli za suche trochę oleju. Wyrabiać dokładnie na gładkie ciasto do czasu az przestanie kleić się do rak.

2. Utworzyć z ciasta kule i ułożyć na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować walkiem okrąg o średnicy ok. 30-40 cm. Pokroić masło w kawałeczki i rozłożyć równo na rozwałkowanym placku. Ser feta rozkruszyć dość drobno i również równomiernie rozłożyć na cieście.

3. Placek z masłem i serem zwinąć w rulon, zacisnąć końce, lekko rozciągnąć i pokroić na 15 równych kawałków. Każdy kawałek zgrabnie zlepić w kulkę. 4. Każdą kulkę po kolei rozwałkować lub rozgnieść palcami na placuszki o średnicy ok. 15 cm. 5. Znów każdy placek zwinąć w rulon i ujmując w dłonie każdy skręcić jak linkę i skleić razem końce aby powstały bułeczki w kształcie dużych obwarzanek.

6. Blaszki do pieczenia wyłożyć nasmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia i układać na nich bułeczki w pewnej odległości od siebie bo jeszcze urosną.

7. Nagrzać piekarnik do temp. 200c*. Blaszki z bułeczkami pozostawić jeszcze w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-1½ godz. Do wyrośnięcia.

8. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem i posypać cześć makiem a cześć sezamem. Piec na środkowej pulce ok. 25-30 min na złoto-brązowo.