Przepis na Pszenny chleb po mojemu

Składniki potrzebne do przepisu: Pszenny chleb po mojemu

  • woda 300 ml
  • mąka pszenna 400 g
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • sól 3/4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • >drożdże suszone 1 opakowanie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.
    Czas pieczenia: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pszenny chleb po mojemu ?

    Wszystkie składniki mieszam, a potem zagniatam. Gdy ciasto jest jednolite i nie lepi się do dłoni odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po pół godzinie zagniatam ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, przekładam do formy wyłożonej brązowym (bo lubię) papierem do pieczenia i znów odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Piekę w temp. 200 st. C około godziny (pół godziny piekę dół, a potem nastawiam na dół i górę na jeszcze pół godziny). Z ciasta „wychodzą” 2 bochenki chleba.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556