Składniki potrzebne do przepisu: Pszenny chleb po mojemu
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
jak przyrządzić Pszenny chleb po mojemu ?
Wszystkie składniki mieszam, a potem zagniatam. Gdy ciasto jest jednolite i nie lepi się do dłoni odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po pół godzinie zagniatam ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, przekładam do formy wyłożonej brązowym (bo lubię) papierem do pieczenia i znów odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Piekę w temp. 200 st. C około godziny (pół godziny piekę dół, a potem nastawiam na dół i górę na jeszcze pół godziny). Z ciasta „wychodzą” 2 bochenki chleba.