Jak przygotować Cienkie ciasto na chrupiącą pizzę?

Przepis: Cienkie ciasto na chrupiącą pizzę

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przygotowaćCienkie ciasto na chrupiącą pizzę ?

Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy drożdże suszone i mieszamy ponownie. W osobnej miseczce mieszamy letnią wodę z cukrem i przelewamy do mąki wymieszanej z drożdżami. Wyrabiamy ciasto dłońmi i w trakcie dolewamy olej, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i przewiewnym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie pięścią uderzamy, aby „pozbawić” ciasto powietrza i ponownie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykładamy do wysmarowanej olejem formy. Można jeszcze podziurkować widelcem. Z ciasta wychodzą 2 pizze.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556