Przepis: Mini pizza
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Mini pizza?
Ciasto drożdżowe:
Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy pół szklanki podgrzanego mleka, dodajemy trochę mąki i soli. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy pojawią się pęcherzyki dodajemy jajka, resztę ciepłego mleka, miękką margarynę, sól i mąkę, mąki dodajemy tyle, aby podczas wyrabiania ciasto odchodziło od miski i rąk. Dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie jest gotowe.
Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem pod przykryciem. Doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce.
Z ciasta drożdżowego formować okrągłe placki, nałożyć farsz i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 170 stopniach.