Przepis: Pizza wegetariańska
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Pizza wegetariańska?
Do miski wsypać mąkę, wlać wodę. Drożdże pokruszyć i dodać do mąki. Wsypać cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na początku mieszać łyżką, następnie ciasto wyrabiać dłońmi. Po wyrobieniu ciasta odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę. Miskę z ciastem należy przykryć ściereczką, żeby ciasto lepiej rosło.
Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z miski i rozwałkować na stolicy podsypanej mąką.
Do garnka dajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy wodę. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, paprykę i pieprz. Sos wstawiamy na kuchenkę i podgrzewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu. Jak zacznie bulgotać sos wyłączamy.
Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy na patelnie i podlewamy wodą, mieszamy od czasu do czasu i czekamy aż wyparuje cała woda.
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Blaszkę smarujemy olejem. Rozkładamy na blaszce rozwałkowane ciasto. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie układamy połowę sera, pieczarki, kukurydzę, paprykę i drugą połowę sera.
Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach (wszystko zależy od kuchenki) przez około 25-30 minut.