Przepis: Pizza z boczkiem i salami
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Pizza z boczkiem i salami?
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem. Do suchych składników wlewamy zaczyn drożdżowy, wbijamy jajko, mieszamy składniki, następnie wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 30 minut, by ciasto urosło. Następnie ciasto rozwałkujemy, przekładamy na blaszkę i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Smarujemy je sosem pomidorowym i posypujemy startym na tarce serem żółtym. Na ser wykładamy boczek pokrojony w paseczki/kostkę. Nakładamy kolejne składniki: pokrojoną w plasterki cebulę, oliwki, posiekany czosnek. Na wierzch pizzy wykładamy plasterki salami. Posypujemy ziołami.
Pizzę pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.
Podajemy ją z ketchupem.