Przepis: Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką?
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kostkę. Kawałki mięsa z kurczaka oprószamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do zrumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Pieczarki myjmy, kroimy w plasterki i dusimy, aż do odparowania wody.
Doprawiamy uduszone pieczarki do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Spód na pizzę wykładamy na dużą blachę z piekarnika, smarujemy gęstym sosem pomidorowym. Układamy paseczki szynki, podsmażoną cebulę, uduszone pieczarki, usmażone kawałki kurczaka w przyprawie gyros. Wierzch posypujemy oregano i startym żółtym serem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200*C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Pizzę podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym.