Przepis: Pizza z pesto
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Pizza z pesto?
Z drożdży, mąki, wody, oliwy i jajka zagniatamy cisto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie myjemy i siekamy pieczarki, blanszujemy je. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy z przyprawą gyros. Ser ścieramy na tarce. Szynkę często zwijam w ruloniki i kroję w ślimaczki- wyglądają bardziej efektownie. Oliwki kroję w plasterki. Gdy cisto wyrośnie wykładamy na blachę posmarowana masłem czosnkowym. Formujemy koło. Blat ciasta należy posmarować koncentratem pomidorowym i odrobina pesto. Wykładamy po kolei: szynkę, pieczarki, kurczaka, oliwki a na koniec pesto. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, wyjmujemy posypujemy serem i wkładamy jeszcze na 10 minut.