Pizza z tuńczykiem i świeżymi dodatkami – włoska klasyka

Czas przygotowania: 1 godzina Czas pieczenia: 15-20 minut Porcja: pizza 32 cm

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki do pizzy (typ 00)
  • 7 g drożdży instant
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Na sos:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, oregano

Dodatki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g mozzarelli
  • Czarne oliwki
  • Kapary (opcjonalnie)
  • Świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Ciasto:
    • Mieszamy mąkę z drożdżami
    • Dodajemy wodę, oliwę, sól i cukier
    • Wyrabiamy gładkie ciasto
    • Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
  2. Sos:
    • Pomidory blendujemy
    • Dodajemy przeciśnięty czosnek
    • Doprawiamy oregano, solą i pieprzem
  3. Składanie pizzy:
    • Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek
    • Smarujemy sosem pomidorowym
    • Układamy rozdrobnionego tuńczyka
    • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę
    • Posypujemy pokrojoną mozzarellą
    • Dodajemy oliwki i kapary

Pieczenie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (250°C)
  • Pieczemy 15-20 minut, aż ser się roztopi i brzegi będą złociste

Wskazówki:

  • Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy
  • Cebulę krój w cienkie piórka
  • Ser zetrzyj lub porwij na małe kawałki
  • Pizzę podawaj od razu po upieczeniu

Podawanie:

  • Posyp świeżą bazylią
  • Skrop oliwą z oliwek
  • Możesz dodać płatki chili
  • Podawaj gorącą
0/5 (0 Reviews)