Czas przygotowania: 1 godzina Czas pieczenia: 15-20 minut Porcja: pizza 32 cm
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki do pizzy (typ 00)
- 7 g drożdży instant
- 180 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Na sos:
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz, oregano
Dodatki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 200 g mozzarelli
- Czarne oliwki
- Kapary (opcjonalnie)
- Świeża bazylia
Przygotowanie:
- Ciasto:
- Mieszamy mąkę z drożdżami
- Dodajemy wodę, oliwę, sól i cukier
- Wyrabiamy gładkie ciasto
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
- Sos:
- Pomidory blendujemy
- Dodajemy przeciśnięty czosnek
- Doprawiamy oregano, solą i pieprzem
- Składanie pizzy:
- Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek
- Smarujemy sosem pomidorowym
- Układamy rozdrobnionego tuńczyka
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę
- Posypujemy pokrojoną mozzarellą
- Dodajemy oliwki i kapary
Pieczenie:
- Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (250°C)
- Pieczemy 15-20 minut, aż ser się roztopi i brzegi będą złociste
Wskazówki:
- Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy
- Cebulę krój w cienkie piórka
- Ser zetrzyj lub porwij na małe kawałki
- Pizzę podawaj od razu po upieczeniu
Podawanie:
- Posyp świeżą bazylią
- Skrop oliwą z oliwek
- Możesz dodać płatki chili
- Podawaj gorącą