Przepis na Pizza Calzone z wędliną i serem

Pizza Calzone z wędliną i serem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Pizza Calzone z wędliną i serem?

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, oliwę, mąkę, dolać resztę wody i wyrobić gładkie ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przygotować farsz: cebulę obrać , pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Połączyć z pokrojoną mortadelą, mozarellą i boczkiem.

Dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na dwa niezbyt cienkie placki. Jeden wysmarować olejem, położyć farsz, przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi.

Wierzch posmarować olejem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.