Przepis na Pizza Ciao Ciao

Składniki

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Nadzienie:

  • 150g mozzarelli
  • 100g szynki
  • 100g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula

Przygotowanie

Ciasto:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
  2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj oliwę z oliwek.
  3. Wlej mieszaninę drożdży do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodawaj więcej mąki.
  4. Gdy ciasto stanie się elastyczne, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Sos pomidorowy:

  1. W rondelku podsmaż posiekany czosnek na oliwie.
  2. Dodaj pomidory i cukier, a następnie dusz przez około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie pozostałych składników:

  1. Pokrój szynkę, pieczarki, papryki i cebulę w drobne kawałki.

Składanie pizzy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek o żądanej grubości.
  3. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
  4. Posyp mozzarellą, a następnie rozłóż pozostałe składniki.
  5. Piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a ser roztopi się.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556