Przepis na Pizza na cienkim spodzie

Składniki potrzebne do przepisu: Pizza na cienkim spodzie

  • >drożdże w kostce 20 dag
  • sól 0,5 łyżki
  • >letnia woda 0,5 szklanki
  • >olej roślinny lub oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
  • mąka 300 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Pizza na cienkim spodzie ?

    Z 300 gram mąki usypujemy kopiec z dziurka po środku. W 0,5 szklanki letniej wody rozpuszczamy 20dkg drożdży (woda nie może być za zimna ani za gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) i odstawiamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami na ok. 5 minut mąkę solimy i polewamy na około olejem roślinnym lub oliwą z oliwek następnie do dziury w mące wlewamy rozpuszczone drożdże i wszystko mieszamy rękoma po uzyskaniu jednolicie zbitej masy uformowujemy kule i posypujemy z wierzchu mąką! Posypaną mąką kule wkładamy do miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w cieple miejsce, aby ciasto wyrosło (na ok. 15min). Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła grubość ciasta ok. 1,5 2 cm, z rozwałkowanego ciasta formujemy rogi! Rogi ciasta smarujemy białkiem. (Następnie można posmarować spód ciasta przed położeniem składników sosem mojego przepisu). Pizze piec w rozgrzanym piekarniku 220 stopni z termo obiegiem ok. 12, 15, 20 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556