Przepis: Kluski parzone w rosole
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćKluski parzone w rosole ?
Kurę oczyścić, podzielić na porcję i wrzucić do osolonej gotującej się wody. Dodać kilka ziaren pieprzu, włoszczyznę i zrumienione na patelni połówki cebuli, gotować pod przykryciem na małym ogniu, gdy kura będzie miękka wyjąć kurę i warzywa.
W zagotowanej szklance wody roztopić margarynę, następnie wsypać mąkę. Trzymając naczynie na ogniu mieszać do powstania gęstej, szklistej masy. Ciasto zestawić z ognia, przestudzić i wyrobić, dodając jajka i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec przyprawić solą. Z masy metalową łyżką formować małe kluski i wkładać do gorącego rosołu, gotować kilka minut pod przykryciem.