Przepis: Kluski śląskie z mięsnym farszem
Ile porcji: 40
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przygotowaćKluski śląskie z mięsnym farszem ?
Kluski: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa, przełożyć do dużej miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić na cztery równe części, wyjąć jedną część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć do miski wyjęte ziemniaki, wbić jajko i zagnieść ciasto.
Farsz: Ugotowane mięso (np. wyjęte z rosołu) zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać ją do mięsa i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli farsz jest za suchy można dolać trochę rosołu.
Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczyć na placuszek. Na środku kłaść po jednej łyżeczce farszu, zlepiać brzegi ciasta i uformować z niego kulkę. Gotowe kluski wkładać do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotować jeszcze około 4 minuty na niewielkim ogniu. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na oliwie.