Jak przyrządzić Kopytka z kapustą i skwareczkami?

Przepis: Kopytka z kapustą i skwareczkami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Kopytka z kapustą i skwareczkami?

1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Gdy nieco przestygną, przepościć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.

2. Do zmielonych ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku solą. Zagniatając ciasto, stopniowo dodawać mąkę tortową. Ilość „wgniecionej” mąki zależy od rodzaju ziemniaków. Ciasto na kopytka nie powinno być zbyt twarde. Z wyrobionego ciasta formować wałki. Lekko spłaszczyć, pociąć ukośnie na kopytka. Wrzucić na posolony wrzątek Gotować 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.

3. Z boczku wysmażyć skwareczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną kapustę. Doprawić pieprzem i solą. Całość podsmażyć.

4. Zimne kopytka podsmażyć na oleju. Gdy będą rumiane dodać kapustę ze skwarkami. Smażyć ok. 5 min.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556