Przepis: kopytka z sosem czosnkowym
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić kopytka z sosem czosnkowym?
Obróbka wstępna ziemniaków umyć, obrać, opłukać, ugotować do miękkości, ostudzić. Dodajemy ser rozgniatamy dokładnie przez praskę. Po przepuszczenie przez praskę dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Aż uzyska jednolitą konsystencje. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i robimy wałeczki, albo ugniatamy ciasto w prostokąt i wycinamy rąby. Tak zrobione kawałki ciasta gotujemy w osolonej, wrzącej wody i po wypłynięciu na wierzch wyciągamy. Między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek obrać, opłukać i posiekać w bardzo drobną kostkę lub zemleć na prasce. Do jogurtu dodać 1 łyżkę majonezu, czosnek, sól i wszystko wymieszać. Polać ugotowane kopytka.