Przepis: Łazanki z kapustą i pieczarkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Łazanki z kapustą i pieczarkami?
Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć i wrzucić do gotującej się wody.
Gotować ok. 20 minut.
Odcedzić, ostudzić, odcisnąć i posiekać na drobniej nożem.
Makaron gotujemy al’dente.
Odcedzamy.
Pieczarki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, kroimy na plastry.
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor.
Gdy pieczarki będą już gotowe dodajemy do nich kapustę i dusimy ok 10-15 minut, dodając przyprawy.
Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dusimy około 15 min pod przykryciem.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z pieczarkami i cebulą.
Mieszamy wszystko i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
Zapiekamy w piekarniku.