Jak przyrządzić Łazanki z naleśników kapustą II?

Przepis: Łazanki z naleśników kapustą II

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Łazanki z naleśników kapustą II?

Mąkę przesiać, wsypać do garnka (najlepiej wykorzystać garnek kamienny z dziobkiem).

Do mąki wlać uprzednio wybite do kubeczka jaja, mleko, sól i cukier.

Wymieszać ciasto, ubijając trzepaczką lub mikserem.

Do rozmieszanego ciasta dodać wodę.

Rozgrzać patelnię, posmarować nadzianym na widelec kawałkiem słoniny.

Na patelnię wlewać ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni.

Smażyć naleśniki po obu stronach, przewrócić naleśnik na drugą stronę.

Naleśniki do łazanek można usmażyć poprzedniego dnia wieczorem i po ostudzeniu przechować w lodówce. Koniecznie przykryte.

Ostudzone naleśniki ułożone po trzy (jeden na drugim) pokrajać w paski, a następnie paski w łazanki.

Oczyszczoną z nadpsutych liści kapustę umyć, osączyć, drobno poszatkować, pokrajać, zrumienić na smalcu. zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować do miękkości.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zrumienić na smalcu.

Ugotowaną kapustę (w trakcie gotowania woda powinna wyparować) wymieszać ze zrumienioną cebulą, przyprawić solą i pieprzem, do smaku, wymieszać z łazankami i utartym serem, wyłożyć do rondla posmarowanego tłuszczem.

Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego (pieczarkowego).

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556