Przepis: Miętowe pierożki
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Miętowe pierożki?
Umyte ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ugotowane odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce razem z serem i obraną cebula.
Nadzienie dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Zagniatamy dość miękkie ciasto z mąki jaja (niekoniecznie), oleju i odpowiedniej ilości ciepłej wody.
Dodać sól – wyrobić.
Ciasto dzielimy na części i przykrywamy serwetką, by nie wysychało.
Kolejno każdą część ciasta formujemy w gruby wałek i nożem odcinamy 1 cm krążki, które z kolei rozwałkowujemy na placuszki – możemy też tradycyjnie rozwałkować i wycinać krążki szklanką.
Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę nadzienia, starannie zlepiamy brzegi pierogów.
Partiami wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę (ja dodaję jeszcze 1 łyżkę oleju Lub margaryny)i gotujemy pod przykryciem.
Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy i jeszcze chwile gotujemy.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Jeśli będą zjadane później to rozkładamy je na talerzu pojedynczo, po paru minutach odwracamy na drugą stronę by też obeschły.
I zimne przekładamy na półmisek.
Masło rozcieramy z posiekaną miętą.
Przed podaniem pierożki zrumieniamy i polewamy masłem z roztartą miętą.