Przepis: Naleśniki drożdżowe z truskawkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Naleśniki drożdżowe z truskawkami?
Drożdże rozmieszaj z częścią mleka tak, aby konsystencja była jednolita. Dodaj szczyptę cukru i mąki, wymieszaj, po czym odstaw do wyrośnięcia. Żółtko i całe jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Energicznie mieszając dodawaj stopniowo mąkę, sól, oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ciasto łyżka, do momentu, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie wlej stopniowo tłuszcz i jeszcze chwile mieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw je w ciepłym miejscu, przykryte do wyrośnięcia.
2 czystą, sucha patelnie, a następnie bardzo dokładnie (wraz z brzegami)wysmaruj skórka słoniny. Nakładaj ciasto na grubość około pół centymetra. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
3 naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą tłuszczu. Układaj kolejno, warstwami, naleśniki oraz rozmrożone, rozdrobnione i równomiernie posypane cukrem truskawki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180stopni. Piec do momentu, w którym całe ciasto przybierze rumiany, złocisty kolor.
4 gotowe naleśniki przełóż na okrągły półmisek, posyp równomiernie cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.