Przepis: Naleśniki z żółtym serem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Naleśniki z żółtym serem?
Jaja umyć, wylać kolejno ze skorupek do miseczki sprawdzając świeżość.
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanka kamiennego lub porcelanowego, zrobić w niej wgłębienie, wlać jaja, dodać sól, odrobinę cukru, mleko i olej, dokładnie ubić trzepaczką ręczną lub elektryczną.
Powierzchnię patelni lekko posmarować olejem, rozgrzać.
Na rozgrzaną patelnię wlewać porcjami ciasto, rozprowadzić je równomiernie, szybko poruszając patelnią, nadmiar ciasta zlać z powrotem do dzbanka.
Smażyć obustronnie, lekko rumieniąc.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim.
Ser pokroić w sztabki, kolejno układać sztabki na naleśnikach, zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać na żaroodpornym półmisku, skropić masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić.
Podawać z dodatkiem sosów, surówek, jako drugie danie obiadowe lub na kolację.
Patelnię smarujemy tylko raz przed wlaniem ciasta na pierwszy naleśnik lub smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.