Przepis: Pierogi na deszczową pogodę
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 5 min.
Jak przyrządzić Pierogi na deszczową pogodę?
Mięso np rosołowe oddzielamy od kości i mielimy.
Kapustę gotujemy w wodzie, pierwszą wodę wylewamy.
Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę, kroimy kapustę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku.
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy foremką parasole, można inne kształty. Na jednego pieroga potrzebujemy 2 części ciasta. Na górną część ciasta nakładamy farsz, przykrywamy ciastem, lepimy. I tak postępujemy dalej.
Gotujemy w wodzie około 5 minut od wypłynięcia ciasta na wierzch. Aby uzyskać piękny efekt po ugotowaniu pieroga wykrawamy jeszcze raz w tym samym miejscu, resztę końcówki ciasta wyrzucamy lub dajemy ptakom 🙂