Przepis: Pierogi z jagodami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Pierogi z jagodami?
Farsz:
Jagody dokładnie myjemy (należy uważać aby ich nie rozgnieść) i posypujemy cukrem pudrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk a w środku dziurę. Wbijamy jedno jajko. Powoli wlewamy gorącą wodę i w międzyczasie nożem (aby się nie oparzyć) zagniatamy ciasto. Kiedy wlejemy już całą wodę zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Powstałe ciasto dzielimy na 3 części. 2 z nich przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało. Z pozostałego wałkujemy cieniutki placek i wykrawamy szklanką koła.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczką jagody i zlepiamy brzegi – maszynką do pierogów lub ręcznie. Jeśli zlepiamy pierogi bez użycia maszynki możemy pomóc sobie dociskając brzegi widelcem.
Pierogi wrzucamy do wrzątku (należy dodać odrobinę oliwy aby pierogi się nie sklejały). Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez 3 minuty, nie doprowadzając do zbytniego wrzenia wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polewamy śmietanką i posypujemy cukrem.