Przepis: Pierogi z ziemniakami i cebulką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Pierogi z ziemniakami i cebulką?
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym podsmażamy na oleju. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.
Następnie zagniatamy na pure, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulkę i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy łyżkę oleju, dolewamy letnią przegotowaną wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy dość cienko.
Szklanką wykrawamy kółeczka.
Na środek każdego nakładamy łyżeczką ziemniaczanego nadzienia i lepimy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.
Najlepiej smakują podsmażone z cebulką.