Przepis: Pierożki na parze z krewetkami i grzybami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Pierożki na parze z krewetkami i grzybami?
Krewetki i grzyby pokroić w drobną kostkę. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Do mąki wbić jajko, dodać roztwór z drożdży i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto odstawić na pół godziny, następnie podzielić na mniejsze porcje, cienko rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Na każdy wycięty placek nakładać łyżkę farszu, naciągnąć ciasto do góry zakrywając farsz i zrobić dołeczek (ma to wyglądać jakby kluska śląska z farszem w środku). Gotować na parze ok. 15 minut.