Przepis: Pizzette
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Pizzette?
Rozrobić drożdże w 200ml płynów (wody i mleka), resztę płynów odłożyć na bok. Wymieszać mąkę z olejem, solą, cukrem, dodać drożdże rozrobione i wyrabiać, w razie konieczności dodać resztę płynów. Wyrabiać przez dłuższy czas, na koniec uderzać ciastem o stolnicę parę razy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut (zrobić nożem nacięcia w kształcie krzyża i jak to zniknie to ciasto jest gotowe). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 0. 5 cm, wyciąć kółka, nakłuć widelcem w dwóch miejscach każde kółko i smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu posmarować każdy łyżką sosu i posypać parmezanem startym.
Przygotowanie sosu:
do garnka 1 ząbek czosnku, olej – 1 łyżka, i wlać 1 małą puszkę pomidorów, zostawić do gotowania, posolić i na sam koniec dodać 2 łyżeczki oregano. Zmielić lub zmiksować aby rozdrobnić kawałki pomidorów. Bardzo ważne jest ponakuwanie ciasta widelcem, jak się tego nie zrobi to będą pączki.