Przepis: Placki bananowe
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Placki bananowe?
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z miodem. Mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do żółtka dodać najpierw banany i zmiksować. Następnie mąkę. Na koniec białko.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany, tylko że troszkę bardziej gęstą.
Jeśli w trakcie dodawania białka już taką uzyskamy, należy resztę białka odstawić.
Rozgrzać patelnię z olejem – tak, aby przykryć dno, ale placki nie mają pływać w tłuszczu.
Nakładać na patelni placki o objętości 1,5 łyżki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.