Przepis: Przepis na szybkie Naleśniki
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Przepis na szybkie Naleśniki?
Mąkę rozmieszać z żółtkami, wlewając po troszeczku mleka, aby otrzymać jednolitą masę. Następnie dodać resztę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję świeżej śmietanki jeśli jest za gęste dolać trochę wody. Po 1 godz. dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Można dodać do ciasta 2 łyżki oliwy. Smażyć na patelni średniej wielkości, nalewając ciasto chochelką (50 g) na wysmarowaną skórką słoniny patelnię niezbyt gorącą. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.