Przepis: Racuchy na zsiadłym mleku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Racuchy na zsiadłym mleku?
Zsiadłe mleko możecie zrobić sami jeśli ktoś potrafi, jeśli nie można je kupić np w biedronce. Do miski wlewamy mleko, dorzucamy jajka i miksujemy, dodajemy porcjami przesianą mąkę oraz sodę cały czas miksując. Na końcu dodajemy cukier puder. Ciasto ma wyjść dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej, nie musi go być za dużo, racuchy nie muszą być całe zamoczone w tłuszczu. Łyżką nakładamy małe porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoto na niewielkim ogniu. Pierwsze racuchy pomogą wam dojść do wprawy gdyż czasem ciasta naleje się za dużo i przy przewracaniu może się rozlać na boki 🙂
zazwyczaj na patelni smażę po 2-3 placki by mieć nad nimi kontrolę 🙂 podawać ciepłe lub zimne z czym nam się podoba, tj. Z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem, owocami, czekoladą. Same w sobie nie są zbyt słodkie dlatego super pasują do wszelkich konfitur. Smacznego!