Przepis: Torcik grzybowy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Torcik grzybowy?
Mleko zmiksować z jajkami, mąką, łyżką oliwy i szczyptą soli. Usmażyć cienki naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w paski. Pieczarki, cebulę i boczek dusić ok. 10 minut na odrobinie oliwy. Dodać posiekaną szałwię i czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Miękkie masło wymieszać z twarożkiem. Masą posmarować jeden naleśnik, ułożyć cienką warstwę pieczarek. Przykryć kolejnym naleśnikiem, posmarować masą twarożkową i położyć pieczarki. W ten sam sposób ułożyć resztę warstw.
Torcik wstawić na godzinę do lodówki. Potem można udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.