Przepis na Miętowe pierożki

Miętowe pierożki

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Miętowe pierożki?

Umyte ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Gdy ugotowane odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce razem z serem i obraną cebula.

Nadzienie dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zagniatamy dość miękkie ciasto z mąki jaja (niekoniecznie), oleju i odpowiedniej ilości ciepłej wody.

Dodać sól – wyrobić.

Ciasto dzielimy na części i przykrywamy serwetką, by nie wysychało.

Kolejno każdą część ciasta formujemy w gruby wałek i nożem odcinamy 1 cm krążki, które z kolei rozwałkowujemy na placuszki – możemy też tradycyjnie rozwałkować i wycinać krążki szklanką.

Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę nadzienia, starannie zlepiamy brzegi pierogów.

Partiami wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę (ja dodaję jeszcze 1 łyżkę oleju Lub margaryny)i gotujemy pod przykryciem.

Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy i jeszcze chwile gotujemy.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Jeśli będą zjadane później to rozkładamy je na talerzu pojedynczo, po paru minutach odwracamy na drugą stronę by też obeschły.

I zimne przekładamy na półmisek.

Masło rozcieramy z posiekaną miętą.

Przed podaniem pierożki zrumieniamy i polewamy masłem z roztartą miętą.