Przepis na Paszteciki z jaj

Paszteciki z jaj

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Paszteciki z jaj?

Grzyby starannie umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem połowy cebuli i liścia laurowego.

Z dwóch jaj, mleka i mąki (łyżkę mąki zostawić do zasmażki) wyrobić w dzbanuszku ciasto na naleśniki, dodając ilość wody (ok. 1 szklanki) potrzebną do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać odrobinę soli.

Usmażyć na gorącej patelni posmarowanej każdorazowo tłuszczem 8 naleśników.

Ugotować na twardo 4 jaja, obrać ze skorupek i błon obiałkowych, posiekać niezbyt drobno, lekko posolić, wymieszać z drobno posiekaną nacią pietruszki.

Ugotowane grzyby zemleć w maszynce.

Z łyżki mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Drugą połowę cebuli zrumienić z łyżką tłuszczu. Posiekane jaja, zmielone grzyby, zrumienioną cebulę i sos wymieszać razem w misce.

Gdy masa wymaga zagęszczenia, dodać trochę tartej bułki.

Wyrobioną masę nakłada się na prostokątny odcinek w środku każdego naleśnika i formuje paszteciki.

Mogą one mieć kształt walcowaty, wtedy zakłada

się dwa naprzemianległe brzegi, tworzące końce walca

i zawija ciasno pasztecik lub zakłada na masę cztery

brzegi naleśnika i powstały w ten sposób kwadrat składa się na pół uzyskując prostokąt, jak zamkniętą książkę.

Uformowane paszteciki umoczyć w rozbitym jaju, a następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Paszteciki takie można podać do czystego barszczu w filiżance, jako danie z surówkami lub z oddzielnie podanym w sosjerce sosem grzybowym, cebulowym, szczypiorkowym albo koperkowym.