Przepis na Pierogi na deszczową pogodę

Pierogi na deszczową pogodę

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 5 min.

Jak przyrządzić Pierogi na deszczową pogodę?

Mięso np rosołowe oddzielamy od kości i mielimy.

Kapustę gotujemy w wodzie, pierwszą wodę wylewamy.

Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę, kroimy kapustę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy foremką parasole, można inne kształty. Na jednego pieroga potrzebujemy 2 części ciasta. Na górną część ciasta nakładamy farsz, przykrywamy ciastem, lepimy. I tak postępujemy dalej.

Gotujemy w wodzie około 5 minut od wypłynięcia ciasta na wierzch. Aby uzyskać piękny efekt po ugotowaniu pieroga wykrawamy jeszcze raz w tym samym miejscu, resztę końcówki ciasta wyrzucamy lub dajemy ptakom 🙂