Przepis na Pierogi ruskie z śmietaną i owocami

Pierogi ruskie z śmietaną i owocami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pierogi ruskie z śmietaną i owocami?

Przygotować ciasto:

mąkę, sól, żółtko, olej i ciepłą wodę dokładnie wymieszać i rozwałkować na cienkie ciasto.

Następnie przygotować farsz do pierogów: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przekręcić przez maszynkę z twarogiem. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z przygotowaną wcześniej papką. Przyprawić solą, pieprzem.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy koła (np. szklanką) i na środek nakładamy farsz, zlepiamy. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody, partiami.

Ugotowane pierogi wyciągamy, płuczemy i nakładamy na talerzyki. Polać śmietaną oraz posypać owocami.