Przepis na Pierogi z bakaliami i makiem

Pierogi z bakaliami i makiem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pierogi z bakaliami i makiem?

Do miski wsyp mąkę oraz odrobinę soli. Wymieszaj i dodaj żółtko. Wyrabiaj ciasto, powoli dolewając przegotowaną, letnia wodę. Kiedy składniki będą połączone dodaj stopione masło. Zagnieć. Odstaw i przykryj ściereczką.

Mak zalej mlekiem. Gotuj ok. 30 min. Osącz na sitku, po czym 3 razy zmiel. Do maku dodaj stopione masło, miód, namoczone wcześniej rodzynki oraz orzechy. Posłódź do smaku.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj krążki. Na każdy kładź porcję farszu i sklejaj. Gotuj na osolonej wodzie.