Przepis na Pierogi z ziemniakami i cebulką

Pierogi z ziemniakami i cebulką

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas smażenia: 10 min.

Jak przyrządzić Pierogi z ziemniakami i cebulką?

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym podsmażamy na oleju. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.

Następnie zagniatamy na pure, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulkę i mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy łyżkę oleju, dolewamy letnią przegotowaną wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.

Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy dość cienko.

Szklanką wykrawamy kółeczka.

Na środek każdego nakładamy łyżeczką ziemniaczanego nadzienia i lepimy.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.

Najlepiej smakują podsmażone z cebulką.