Ruskie pierogi babci – przepis

Ruskie pierogi babci

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Ruskie pierogi babci – jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować, ostudzić i wraz z twarogiem zmielić. Dodać zeszkloną na oleju posiekaną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolać wody). Ciasto wałkować na stolnicy, szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać łyżeczką porcję farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować 4 l wody z łyżką soli i oleju. Na wrzątek wrzuca pierogi i gotować 3 minuty. Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na suchej teflonowej patelni. Okrasić nim pierogi. Smacznego!