Przepis: Bakłażan z oliwkami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBakłażan z oliwkami ?
Bakłażany umyć, odciąć szypułki, przekroić wzdłuż na połówki, zalać na godzinę osoloną wodą.
Osączyć, podsmażyć na gorącej oliwie, ostudzić.
Łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienka warstwę. Pomidory sparzyć, obrać, 2 pokroić w kostkę, 2 w plasterki.
Podobnie cebulę, jedną pokroić drugą posiekać.
Czosnek tez posiekać. Wymieszać miąższ bakłażanów z pomidorami pokrojonymi w kostkę, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz natką pietruszki.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić na małym ogniu około kwadransa.
Napełnić tą masa połówki wydrążonych bakłażanów.
Przykryć je plasterkami pomidora i cebuli.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Przybrać oliwkami.