Jak przygotować Bakłażan z oliwkami?

Przepis: Bakłażan z oliwkami

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćBakłażan z oliwkami ?

Bakłażany umyć, odciąć szypułki, przekroić wzdłuż na połówki, zalać na godzinę osoloną wodą.

Osączyć, podsmażyć na gorącej oliwie, ostudzić.

Łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienka warstwę. Pomidory sparzyć, obrać, 2 pokroić w kostkę, 2 w plasterki.

Podobnie cebulę, jedną pokroić drugą posiekać.

Czosnek tez posiekać. Wymieszać miąższ bakłażanów z pomidorami pokrojonymi w kostkę, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz natką pietruszki.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić na małym ogniu około kwadransa.

Napełnić tą masa połówki wydrążonych bakłażanów.

Przykryć je plasterkami pomidora i cebuli.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Przybrać oliwkami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553