Przepis: Ciastka francuskie z farszem cebulowym i sałatą
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiastka francuskie z farszem cebulowym i sałatą ?
Ciasto rozmrozić, pokroić na 4 kwadraty.
Cebulę oczyścić, pokroić w krążki i zeszklić na oleju.
Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
Dodać śmietanę, jajo i pietruszkę, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Na blasze ustawić 4 słoiki do góry dnem.
Przykryć kawałkami pergaminu, na każdym ułożyć płat ciasta, lekko docisnąć.
Ciastka piec ok. 15 minut na złocisto.
Zdjąć ze słoików, odwrócić i napełnić masą cebulową.
Położyć na blasze i piec jeszcze 12-15 minut.
Sałatę oczyścić, umyć i osuszyć.
Porozrywać na jednakowe kawałki i włożyć do miski.
Sól wymieszać z pieprzem, cukrem i octem, dodać oliwę.
Boczek pokroić na małe kawałki i usmażyć na chrupiąco na suchej patelni (bez tłuszczu).
Sałatę skropić przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerze.
Po jednym ciastku z farszem cebulowym ułożyć obok każdej porcji sałaty, posypać usmażonym boczkiem.