Przepis: Czarodziejskie ravioli z szynką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćCzarodziejskie ravioli z szynką ?
Mąkę zagnieść z grysikiem, czterema jajkami, solą i oliwą. Odstawić na 30 min. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, wszystko krótko dusić. Doprawić solą, pieprzem i polać winem. Gotować ok. 5 min.
Natkę pietruszki umyć, posiekać, wymieszać z 25 g sera, panierką, pozostałymi jajkami i dodać do mięsa. Doprawić na pikantnie. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie.
Na jednej połowie ułożyć w 3-centymetrowych odstępach po łyżeczce nadzienia.
Przykryć drugą połową ciasta. Ciasto dokładnie zlepić wokół nadzienia i wykroić pierożki. Zagotować osoloną wodę i ravioli gotować 10-12 min. Szalotkę obrać i posiekać.
Grzyby oczyścić, pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Szalotkę podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać szynkę i grzyby, krótko podsmażyć, zalać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ravioli odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać bazylią i parmezanem.