Jak przygotować Faszerowane jabłka?

Przepis: Faszerowane jabłka

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćFaszerowane jabłka ?

Jabłka starannie umyj, osusz. Ostrożnie wytnij gniazda nasienne, uważając, by nie podziurawić owoców. Wgłębienia powinny mieć średnicę ok. 4 cm.

Suszone morele namocz ok. 10 min w letniej wodzie. Odsącz i drobniutko posiekaj. Przełóż do miseczki razem z posiekanymi orzechami włoskimi, skórką i sokiem z cytryny oraz mielonym cynamonem. Dodaj cukier, masło i starannie wymieszaj.

Do każdego jabłka nałóż porcję przygotowanego farszu, lekko ugnieć. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj łyżką roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180 st. Piecz ok. 40 min, aż jabłka będą miękkie. POdawaj na gorąco.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553