Przepis: Jaja na półtwardo w sosie chrzanowym
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przygotowaćJaja na półtwardo w sosie chrzanowym ?
Umyte jaja ugotować na pół twardo (6 min. ), włożyć do zimnej wody. Tłuszcz stopić, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i ostudzić. Zimną zasmażkę rozprowadzić gorącym wywarem, dodać połowę świeżo startego chrzanu, mieszając zagotować i utrzymać przez latka minut w stanie wrzenia. Do sosu dodać resztę chrzanu (do smaku)i śmietanę, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Obrane ze skorupki jaja pokrajać wzdłuż na połowy, ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi posiekaną natką pietruszki i z surówką z marchwi.