Przepis: Jajka w gniazdkach
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćJajka w gniazdkach ?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, bardzo dokładnie odparować.
Wlać do ziemniaków mleko, tłuszcz, wbić jedno surowe jajko i bardzo dokładnie masę utrzeć, dodając do smaku odrobinę gałki muszkatołowej.
Podać potrawę można dwoma sposobami:
1) ułożyć kopczyki na półmisku ogniotrwałym wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką.
We wgłębienia wykonane w kopczykach wybić po 1 jajku, osolić je, skropić przyprawą do zup, posypać serem i zapiec w piekarniku .
2) ułożyć każdemu na talerzu kopczyk puree, zrobić wgłębienie i ułożyć w tym wgłębieniu usmażone w dołkownicy jajko sadzone, posypać serem z zieleniną;
Podawać z surówką np. z marchwi z jabłkami i chrzanem lub zieloną sałatą.